Thursday, June 6, 2013

deStINaSi: KEENAKAN JUS NIRA LADANG NIPAH KIPLI

Nipah sejenis tumbuhan palma biasanya tumbuh liar di kawasan pamah atau lembah tetapi tumbuhan nipah di Ladang Nipah Kipli di Kuala Sanglang ditanam menggunakan tenaga `tulang empat kerat’ oleh pengusahanya, Khipli Sulaiman.


Pokok nipah ditanam oleh Khipli  menggunakan buah yang disemaikan sebaia anak benih terlebih dahulu .
Bersantai bersama keluarga.
Khipli memulakan dengan sejumlah 1,000 anak pokok nipah yang disemainya sendiri di kawasan berpaya kira-kira 1.6 hektar di pinggir laut di Kuala Sanglang pada tahun 2000 dan mulai 2005 nipah diusahakan Khipli mula menghasil air nira yang mempunyai keenakan rasa tersendiri berbanding nira nipah di tempat lain.


Perusahaan nipah  Khipli turut mendapat sokongan dan bantuan beberapa agensi kerajaan seperti Jabatan Pertanian, MADA, FAMA dan Pejabat Pelancongan serta kerajaan negeri Perlis sendiri.
Kanak-kanak juga menggemari air nira & laksa di
Ladang Nipah ini.
Kini dengan bantuan isterinya, Rafilah Abdul Ghani  serta dua anak mereka,  Khipli menjalankan perusahaan  `jus nipah’ atau `air nira’ di ladang nipahnya setiap hari antara jam 2.00 hingga 6.00 petang .

Ladang Nipah Kipli yang terletak kira-kira 15 kilometer dari Bandar ibu negeri Kangar kini telah dikenali  di seluruh Negara dan hampir setiap masa dilawati oleh pelawat dari luar Perlis.
Air nira dan laksa kini merupakan menu utama  disajikan untuk setiap pengunjung Ladang Nipah Kipli di Kuala Sanglang.




Susun Atur Oleh : nana_diyana272@yahoo.com

No comments:

Post a Comment